1 ulas bawang besar
8 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
100 gram udang kecil
1 gengam udang kering
2 sudu besar cili boh
2 biji ubi keledek
1 paket fish ball
Garam
Gula
Sos tomato & Sos cili
8 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
100 gram udang kecil
1 gengam udang kering
2 sudu besar cili boh
2 biji ubi keledek
1 paket fish ball
Garam
Gula
Sos tomato & Sos cili
Bahan hiasan:
Telur (direbus)
Udang besar(direbus)
Taugeh (dicelur)
Mee (dicelur)
Tahu (digoreng & dipotong kecil)
Cili Padi (dihiris halus)
Cara-caranya:
1. Rebus ubi kayu sehingga lembut. Kemudian tos dan lenyekkan ubi.
2. Kupas udang kecil. Kulit udang kecil direbus bersama udang besar. Air udang disimpan untuk kuah.
3. Tumbuk bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga halus. Kemudian tumbuk udang kering dan udang kecil. Masukkan cili boh dan gaulkan semua bahan sehingga sebati.
4. Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis bahan diatas hingga garing.
5. Masukkan keledek, air udang, fishball, sos cili dan sos tomato. Masak hingga mendidih dan pekat. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Hidangkan bersama bahan hiasan.
1. Rebus ubi kayu sehingga lembut. Kemudian tos dan lenyekkan ubi.
2. Kupas udang kecil. Kulit udang kecil direbus bersama udang besar. Air udang disimpan untuk kuah.
3. Tumbuk bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga halus. Kemudian tumbuk udang kering dan udang kecil. Masukkan cili boh dan gaulkan semua bahan sehingga sebati.
4. Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis bahan diatas hingga garing.
5. Masukkan keledek, air udang, fishball, sos cili dan sos tomato. Masak hingga mendidih dan pekat. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Hidangkan bersama bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment