3 cawan beras basmati
1 batang kayu mnis
1 batang kayu mnis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 sudu besar tomato puree
1 sudu besar sos tomto
1 biji bawang besar
9 biji bawang merah
9 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia (di titik)
1 helai daun pandan
1 tin susu cair
Garam
Gula
Minyak sapi
Bahan hiasan:
Gula
Minyak sapi
Bahan hiasan:
Kismis & buah gajus (digoreng garing dengan minyak sapi)
Cara-caranya:
1. Tumbuk bawang besar, bawang merah dan bawang pui
pns myk sapi (cuci n rndm 30 mnit -tos)
pns myk sapi (cuci n rndm 30 mnit -tos)
2-tumis kyu mnis,bnga
lwang, bnga cngkih,buah plga,halia,bwng
bsr,bwng putih n daun
pndn hgga naik wangi
3-msukkn pes tomto n
tomto sos - kcau rata
4-msukkn bras n grng
kira2 1-2 mnitw
5-msukkn air n sdikit
gram biar mndidih
6-bila nasi dh hmpir
kring tburkn kismis n
gajus - biar nasi
kring dn smpai msk...
No comments:
Post a Comment