10 ekor udang (buang kulit & dicincang kasar)
4 biji bawang merah (dihiris)
2 helai daun sup (dihiris)
2 helai daun bawang (dihiris)
* bole tambah daun kucai / taugeh jika mahu
200ml air bersih
2 sudu besar gula
secubit garam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-caranya:-
1. Masukkan tepung, udang, bawang merah, daun sup, daun bawang, gula dan garam di dalam bekas.
2. Masukkan air dan gaulkan bahan sehingga menjadi sebati (better tidak terlalu pekat / cair).
3. Biarkan bahan seketika 10 minit sebelum digoreng.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali.
5. Goreng adunan sehingga kekuningan.
6. Hidangkan bersama sos cili atau sos kacang.
Adunan Cucur Udang |
Goreng Hingga Kekuningan |
No comments:
Post a Comment